حقیقت به روایت اهل سنت

برائت در کلام امام خمینی
عضویت

وحدت و برائت از دیدگاه قرآن مجید

يكشنبه, ۱۴ آذر ۱۳۹۵، ۱۱:۰۵ ب.ظ

وحدت و برائت از دیدگاه قرآن مجید

 

خداوند متعال می فرماید :

 

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِکَ مِن رَّسُولٍ إِلَّا نُوحِی إِلَیْهِ أَنَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدُونِ ( سوره انبیاء آیه ۲۵ )

 

یعنی : ﻭ ای رسول خاتم ما محمد مصطفی صلی الله علیه و آله ﻫﻴﭻ رسولیرا پیش از تو برای هدایت بندگان ﻧﻔﺮﺳﺘﺎﺩﻳﻢ ﻣﮕﺮ اینکه ﺑﻪ آنان ﻭﺣﻰ ﻛﺮﺩﻳﻢ ﻛﻪ به مردم بگویند : هیچ خدایی ﺟﺰ ﻣﻦ ﻧﻴﺴﺖ ، ﭘﺲ ﺗﻨﻬﺎ ﻣﺮﺍ پرستش کنید .

 

بنابراین ، دو موضوع توحید ( ولایت ) ، با برائت از شرک به صورت وحی به تمام رسولان الهی ابلاغ گردیده است زیرا توحید بدون برائت از شرک امکان ندارد .

 

بدون تردید ! توحید و یکتاپرستی ، نخستین اصل از اصول اعتقادی تمام ادیان آسمانی است که با کلمهٔ توحید «لا اله الا الله» آغاز و اظهار می گردد ، و این کلمه که در حقیقت یک کلام است که از دو کلمه :

 

۱) کلمهٔ برائت : «لا اله»

۲) کلمهٔ جلالهٔ ولایت «الله»

 

با فاصله بین آن دو به حرف کلیدی «إلّا» جهت متمایز ساختن آن دو از یکدیگر ، ترکیب گردیده ، ولی بر اثر شدت ارتباط این دو کلمه با متمایز شدن آن دو به حرف «إلّا» کلمه ، نامیده شده است که ذات اقدس حق فرمود : « کَلِمَةُ لا إله الّا الله حِصْنی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنی أَمِنَ مِنْ عَذابی » (حدیث قدسی سلسلة الذهب از حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام) .

 

چنانچه در حدیث قدسی دیگر فرمود : « وَلایَةُ عَلِیِّ بْنِ أبیطالب حِصْنی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنی أَمِنَ مِنْ عَذابی » .

 

لطائف و ارتباط اسرار آمیز این دو جمله با هم را در ( تفسیر کبیر البصائر جلد ۶۰ صفحه ۴۸۴-۵۰۱ ) آورده ایم که دانستن آن بر عموم طبقات ، و خواص ضروری است تا بهتر مولای متقیان امیر مؤمنان امام علی علیه السلام را بشناسند که چرا به مولی الموحدین ، امام المتقین ، امیر المؤمنین ، یعسوب الدین و ... ملقب شده است ؟

 

اسلام حتی ظاهری آن ، بدون این دو کلمه و حرف کلیدی آنها ، متحقق نمی گردد ، چنانچه عبادت اختیاری حتی ظاهری آن بدون تطهیر ( زدودن نجاست از بدن ، لباس و مکان و ... ) و تحصیل طهارت ، متحقق نمی شود ، همانطوری که لامپ سالم بدون اتصال دو سیم مثبت و منفی بوسیلهٔ کلید ، روشن نمی گردد .

 

مرحوم شیخ صدوق در کتاب شریف التوحید صفحه ۱۵۲ باب ۱۲ حدیث ۹ ، با سندهای صحیحش از حضرت امام صادق علیه السلام نقل کرده است که فرمود :

 

« بِنا عُرِفَ اللهُ ، وَ عُبِدَ اللهُ ، نحنُ الأدِلّاءُ علَی اللهِ و لَوْ لانا ما عُبِدَ اللهُ »

 

یعنی : به وجود ما خاندان رسالت ، خداوند متعال شناخته شد ، و به وجود ما خداوند سبحان پرستیده شده است ، ماییم راهنمایان بندگان را به سوی خداوند متعال ، و اگر ما نبودیم ، خداوند متعال پرستیده نمی شد .

 

پر واضح و روشن است که توحید مرکب از برائت و ولایت است که بدون آن دو با هم ، و در عین حال بدون متمایز ساختن آن دو را از یکدیگر _ جهت خلط نشدن شرک با توحید ، کفر با ایمان ، و حق با باطل ، .... _ امکان ندارد ، و حتی برائت مقدم بر ولایت است ، چنانچه تطهیر قبل از طهارت می باشد . بنابراین ، ولایت به اهل بدون برائت از نااهل ، و یکتاپرستی بدون تنفر از بت پرستی امکان پذیر نیست .

 

خداوند متعال می فرماید :

 

« فَمَن یَکْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَیُؤْمِن بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَکَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَىٰ لَا انفِصَامَ لَهَا » (سوره بقره آیه ۲۵۶) .

 

یعنی : پس از هر کسی که نخست ، کافر به طاغوت گردد و از طاغوتیان برائت جوید ، و ایمان بخداوند سبحان آورد ، و در سایهٔ ولایت «الله» درآید تنها در این صورت ، به رشتهٔ استوار و ریسمان محکم الهی آویخته است که هرگز گسسته نگردد .

 

 

  • سید مصطفی موسوی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی